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PHYSICAL EXAMINATIONS OF STUDENTS 

 

 

Each child must have a complete physical examination within one year preceding first 

entry to school.  The Board also requires that physical exams be completed before entry 

into middle school and again before high school.  No medical examination shall be 

required of a child whose parent or guardian objects thereto in writing on the grounds 

such medical examination is contrary to his/her religious tenets and teachings. 

Parents of students transferring to the District must present proof of meeting the physical 

examination requirement within 30 days of entry into the District's schools.  Failure to 

comply with this provision may result in exclusion from school for the child. 

Prior to participation on a school athletic team, students must provide written 

documentation that they have passed a physical.  Such exam must be completed at least 

once every school year.  This requirement does not apply to students participating in 

intramural athletics.  The school may schedule physical exams; any student who misses 

the scheduled physicals must present evidence of a physical exam from his/her own 

licensed health care provider. 

Physical examination reports of the physician will be considered to be sufficient for 

athletic participation.  The report must include a statement that the student is cleared to 

participate in the physical activity. The physician should be asked to note if it is a routine 

physical or a sports physical. 

No child shall be excused from regular physical education except on the written notice of 

a duly licensed health care provider or on the written request of the parents, subject to the 

Superintendent's approval, in which case an alternative program shall be provided.  The 

physical education teacher, school nurse, or principal, upon the request of the parents, 

may grant temporary excuses on a day-to-day basis.  

Parent Notification - Certain Circumstances 

Pursuant to the Protection of Pupil Rights Amendment, if the District utilizes federal 

money to perform physical exams or screenings on students, the District will notify 

parent(s) of such physical exam or screening and will allow the parent's to "opt out" their 

child of any non-emergency, invasive physical exam or screening required as a condition 

of attendance, administered by the school or its agent and scheduled by the school, and 

not necessary to protect the immediate health and safety of a student or of another 

student, except for hearing, vision, or scoliosis screenings, or any physical exam or 

screening permitted or required under state law. 

Legal Reference: 

RSA 141-C:20-c, Exemptions 

RSA 200:32, Physical Examination of Pupils 

RSA 200:38, Control and Prevention of Communicable Diseases: Duties of 

School Nurse 

NH Code of Administrative Rules, Section Ed. 311.03, Physical Examination of 

Students 



No Child Left Behind, Title II, Sec 1061 

Protection of Pupil Rights Amendment, 20 U.S.C. §1232h; 34 C.F.R. Part 98 

 

 

Each child shall have a complete physical examination within a one-year period before 

first entry to school. A physical exam is required for all students entering a new school 

within the district; K, 5 and 9th grade. 

 

However, no medical examination shall be required of a child whose parent or guardian 

objects thereto in writing on the grounds that such medical examination is contrary to 

his/her religious tenets and teachings. 

 

Parents of students transferring to the District must present proof of meeting the physical 

examination and immunization requirement within thirty (30) days of entrance.  Failure 

to comply with this provision may result in exclusion from school for the child. 

 

A child shall be exempted from the above immunization requirements if he/she presents 

evidence from his/her physician that immunization will be detrimental to his/her health.  

A child shall be excused from immunization for religious reasons upon the signing of a 

notarized form by the parent/guardian stating that the child has not been immunized due 

to religious beliefs. 

 

Students must pass a physical every year to be eligible for athletics for that school year.  

Students must present evidence of a physical exam from his or her own physician/nurse 

practitioner or physician’s assistant.  Any injured student excused from athletic practice 

for three or more days while under a physician's care must provide written authorization 

from a physician to the coach in order to resume practice. 

 

No child shall be excused from regular physical education except on the written notice of 

a duly licensed physician or on the written request of the parents, subject to School Board 

approval, in which case an alternative program shall be provided.  Temporary excuses on 

a day-to-day basis may be granted by the teacher upon the request of the parents. 

 

 

 

Statutory/Regulatory Reference: 

ED. 306 

RSA 141-C:20-c 

RSA 200:32 

RSA 200:38 
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